Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/kkalkan4/public_html/www.whiteboardanimasyon.com/wp-content/themes/layerswp/core/helpers/post.php on line 59

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/kkalkan4/public_html/www.whiteboardanimasyon.com/wp-content/themes/layerswp/core/helpers/post.php on line 78
Whiteboard Beyaz Tahta Animasyon Nasıl Yapılır - Whiteboard Animasyon
Close
Whiteboard animasyon nedir

Whiteboard Beyaz Tahta Animasyon Nasıl Yapılır?

Whiteboard Beyaz Tahta Animasyon

Whiteboard beyaz tahta animasyon Merhabalar,

Sizinle ilk yazımı paylaşmanın mutluluğunu yaşıyorum.

Web sitemiz whiteboard yani beyaz tahta animasyon ile ilgili olduğu için öncelikle whiteboard animasyon nasıl yapılır? sorusunun cevabını aramanın doğru olabiliceğini düşündük.

Öncelikle whiteboard animasyon fikrinin nereden geldiğini paylaşmak istiyorum sizinle.

Whiteboard animasyon fikri nerden çıkmıştır diye soracak olursak cevabı şüphesiz okullarda kullanılan beyaz tahtanın üzerine yazılan siyah kalemle hoş bir uyum sağlamasından diyebiliriz. Özellikle yazılan yazının veya yapılan yanlışın silinmesi bu fikri desteklemektedir.

Öğrencilere ders anlatılırken somutluğu artırmak için kullanılan çizimler  özellikle küçük çocukların anlamasını kolaylaştırmayı sağlıyor. Bu yüzden whiteboard yani Whiteboard beyaz tahta animasyon karmaşık anlatımları basitleştirmek, anlaşılması zor konuları kolaylaştırmak için kullanılıyor. Siteler, firmalar ve ürünlerin karmaşık yapısını görsellerle destekleyerek anlamayı kolaylaştırması whiteboard animasyonu popüler hale getirmiştir.

Belli başlı yazılımlar üretilmeden önce gerçek kameranın beyaz tahta üzerinde sabit durması ve gerçek resimlerin çizimleri ile elde edilirdi whiteboard animasyon. Bu yüzden eskiden sadece whiteboard animasyon yapılmak için bile yüksek ücretler ile whiteboard animasyon stüdyoları kurulurdu. Ancak artan maliyet ve whiteboarda sahip olmak isteyenlerin yüksek ücretler ödememek için alternatifler aramıştır.

Bu alternatifler whiteboard beyaz tahta animasyon için üretilen yazılımların üretilmesini sağlamıştır. Böylece hem maliyet düştü hem de whiteboard animasyon yapmak kolaylaştı. Google üzerinden whiteboard animasyon yazılımları diye ufak bir arama yaparsanız bile onlarca yazılım ile karşılaşırsınız.

Ben size bugün gerçek anlamda whiteboard animasyon nasıl yapılır onu anlatmak istiyorum.

Bunun için ihtiyacınız olav şey;

1- Döküman Kamerası

Çok çeşitli döküman kamerası olmasına rağmen sizin için orta ölçekli bir cihaz yeterli olacaktır. Döküman kemarası ücretli 500 TL’den başlar 5.ooo TL’ye kadar çıkabilmektedir. Ancak 650-750 civarındaki bir kamera da whiteboard beyaz tahta animasyon yapmanız için yeterli olacaktır.  Dikkat etmeniz gereken a4 boyutunda bir belgeyi çekebilecek açıya sahip olmasıdır. Aşağıda Samsung markalı bir döküman kamerası bulunmaktadır.

samsung döküman kamerası

2- Kalem ve Gölgelendirme Araçları

Kaerayı a4 kağıdı üzerinde sabit tuttuk. Artık whiteboard beyaz tahta animasyon çizeceğimiz resimler için kullanılacak kalem ve gölgelendirme araçlarını temin etmeliyiz. Bunun için bize farklı kalınlıklarda kurşun kalem. Silme aracı kullanmak için silgi ve gölgelendirme için gri kalemleri temin etmeliyiz.

3- Kağıt

Whiteboard animasyon için çizim alınımız kağıttır. Kağıtın rengini istediğiniz gibi seçebilirsiniz. Açık renk seçmek her zaman en güzelidir. Sarı, turuncu gibi.  Burada dikkat etmeniz gereken şey kağıdın kaliteli hamurdan yapılması. Kaliteli hamurdan yapılan kağıtları silgi ile silerken herhangi bir aşınma gözükmez. Bu da whiteboard animasyonun pürüzsüz olmasını sağlar.

4-Işık

En önemli olaylardan biri de ışığın açısını ayarlamaktır. Doğru açıyı bulabilmek için birkaç deneme yapabilirsiniz. Ayrıca çok parlak bir görüntü istenmiyorsanız ışığı uzaklaştırmak için birkaç kitap kullanarak ışığın yüksekliğini ayarlayabilirsiniz.  Burada ışığı seçerken beyaz led ışığı tercih edebilirsiniz.

5- Sabit duracak Bir Masa

Masanın ağır olması kağıda çizimleri yaparken sallanmamasını sağlar. Böylece kamera çekerken titrek bir görüntü değil de sabit durmasını sağlayacaktır. Masa seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli konu zeminin az da olsa yumuşak olması. Böylece hem eliniz yorulmayacak çizimleri yaparken hem de kağıdınız kalemin çizimlerini daha kolay algılayacaktır.

6-Video Düzenleme Yazılımları

Whiteboard beyaz tahta animasyon hazırlamak için herşeyi yaptınız, videonuz da hazır. Ancak bu videonun düzenlenmesi ve yayına hazır hale getirlimesi gerekiyor.  Çünkü çektiğiniz videonun çizim kısımları oldukça yavaş ve bu oldukça zaman almakta. Bu yüzden çizimleri hızlandırmak gerekecektir. Bunun için  bazı video düzenleme yazılımlarını kullanmalısınız. Küçük bir araştırma ile kendinize uygun bir video düzenleme programı edinebilirsiniz.

Harika, artık whiteboard beyaz tahta animasyon yapmaya hazırsınız. Şimdi de size whiteobard animasyon yapmak için  aşama aşama ne gerekli açıklayacağım.

1. Aşama – Senaryonun Yazılması

whiteboard animasyon Senaryosu Beyaz Tahta Animasyon Senaryosu [/ caption]

Her animasyon gibi whiteboard animasyonun da senaryoya ihtiyacı vardır.  whiteboard animasyon için senaryoyu karakter üzerinden yazmanız işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Senaryoyu yazarken kimin dilinden yazdığınız da önemli. Örneğin karakter kendi yaşadığı bir olayı anlatabilir. Ya da başkası karakterin yaşadığını anlatabilir. Örneğin;  Merhaba ben Ali, Bir şirkette genel müdürüm. Merhaba bu Ali. Ali bir şirkette genel müdür.

Unutmayın senaryo kısa, öz ve bitirici cümlelerden oluşmalıdır. Böylece çizimlerinizi kolayca yapabilirken whiteboard beyaz tahta animasyon da kolay olacaktır. Çizimleriniz ne kadar güzel olursa olsun senaryo berbat ise işiniz oldukça zor olacaktır. Öyle ki senaryosu kolay videoyu kısa sürede bitirirken senaryosu berbat ve akıcı olmayan senaryonun videosunu da uzun ve sıkıcı olacaktır.

Senaryoya giriş karakterin yaşadığı sıkıntılarından bahsetmelidir. Genel müdür olan Ali, personelin veriminden şikayetçidir. Personelin verimi bir sorundur. Gelişme bölümünde Ali bu soruna çözüm bulacaktır.  Sonuç bölümünde ise çözümün adresi verilecek. Haydi senaryo yazmaya başlayabilirsiniz artık :))

2. Aşama – Animasyonun Yapılması

Animasyon tasarım

Senaryoyu yazdınız. Şimdi de senaryoya uygun çizimler yapmalısınız.  Çizimler senaryodaki karakterin duygularını birebir yansıtmasına dikkat etmelisiniz. Belki de en önemli kısım burasıdır. Genel müdür Ali bir sorun yaşıyorsa nasıl bir duyguya sahiptir? Tabii ki üzgün olacak. Bu yüzden senaryonun her duygusu için bir çizim yapmanız oldukça iyi olacaktır.  Ayrıca çizimlerin eğlenceli olması izleyenleri videoya bağlayacak ve animasyonun nasıl bittiğini anlamayacak. Çizimlerin bir kaç konuyu birden anlatması da çok daha iyi olur. Lakin çizim arttıkça animasyon video karmaşıklaşacak  ayrıca zahmeti de çok olacaktır. Yeri gelmişken çizimlerin çok ta kaliteli olmasına gerek yok. Basit ve anlaşılır olsun yeter.

Bazı konularda yaratıcılığınız da yetmeyebilir. Bu yüzden google’den arattığınız konularla ilgili resimlere bakmaktan çekinmeyin. Senaryoda yer alan konunun tamamının çizimlerini yapmanız mümkün değildir. Bu yüzden yazı ile desteklemeniz kaçınılmazdır.

3. Aşama – Seslendirmenin Yapılması

Belki de whiteboard beyaz tahta animasyon için en önemli konulardan biri de seslendirmenin  animasyona uygun olmasıdır. Peki whiteboard beyaz tahta animasyon için seslendirme özelliği nasıl olmalı. Bu animasyonlar eğlenceli olduğu için mutlak surette seslendirme sanatçısının da enerjik ve duyguları yansıtan bir özelliğe sahip olması gerekiyor. Örneğin karakterimiz üzgünken biraz üzüntülü, mutluyken enerjik ve mutlu bir ses tonu kullanmalı.

Ayrıca seslendirme sanatçısının kullanacağı mikrofonun kamerasına dikkat etmelisiniz. Mikrofon ne kadar kaliteliyse ses o kadar net bir şekilde çıkar. Ayrıca bazı ses düzenleme yazılımların da kullanmasını bilmelidir. Çünkü dip ses, nefes sesi, gürültü azaltma gibi bazı sorunları yazılım aracılığıyla düzenleyebilirler.

Tabii ki sunumunuz profesyonellik istemiyorsa sesi kendiniz de kaydedebilirsiniz.

4. Aşama – Kılavuz Çizimlerin Oluşturulması

Video kameramız kayıttayken resimlerin hatasız çizilmesi belki de imkansızdır. Bu yüzden video geçmeden önce kamera kayıt halinde gözümeyecek bir halde kılavuz çizimler oluşturmanız çok önemlidir. Kılavuz çizgiler sizin hata yapma payınızı düşürecek ve böylece videoyu daha hızlı yapabileceksiniz. Kılavuz çizgileri çizmekte zorlanıyorsanız silgi kullanmaktan çekinmeyin. Böylece çzigileriniz hafif bir şekilde gözükecektir.

5. Aşama – Videonun Kaydelmesi

Artık herşeyimiz hazır. Artık video kaydına geçip whiteboard animasyonumuzu oluşturabiliriz. Burada dikkat etmemiz gereken konuladan biri kağıdın kaymaması için köşelerden bant gözükmeyecek şekilde bantlayın.

Daha önce planladığınız çizimleri yavaş yavaş çizmeye başlayabilirsiniz. Kesinlikle acele etmenize çok ta gerek yok. Çünkü bilgisayar yazılımlarıyla videoyu hızlandırabilirsiniz. Yorulduğunuzda güzel bir kahve molası vermeyi unutmayın. Yorgun yorgun yaparsanız çizimleriniz çirkin olacaktır.  Bariz hatalar yaptığınızda kağıtlarınızı değiştirmeyi unutmayın.

6. Aşama – Seslendirme Senkronu

Daha önce seslendirmeyi yapmıştık ve videomuz da hazır. Şimdi de seslendirme ile videonun senkronunu hatasız bir şekilde yapmalıyız. Burada size vereceğim örneğe dikkat etmelisiniz. Yoksa berbat bir beyaz tahta animasyon yapmış olursunuz. Seslendirmede cümlenizin kaç saniye sürdüğüne bakın. Ardından bilgisayar yardımıyla cümleyi anlatan çiziminizin saniyesini seslendirme ile eşleştirin. En önemli kısım buydu. Geçişlerde ben yarım saniye bekleme, yarım saniye de geçiş için kullanıyorum. Ancak bazen instagram veya süre sınırlı videolar için bu geçiş ve bekleme sürelerini kıstığım oluyor. İdeal bekleme ve geçiş süresinizi kendiniz ayarlayabilirsiniz.

7. Aşama- Etkili Fon Müzik

Whitebard animasyon eğlenceli videolardır. Bu yüzden seçeceğiniz fon müzik harerketli ve eğlenceli olmalıdır. Böylece eğlence miktarını artırmış olursunuz.  Önemli konulardan biri telif hakkı istemeyen müzikleri kullanmanızdır. Bana ulaşırsanız size müzik arşivlerimin olduğu yandex linkini verebilirim 🙂

8. Aşama – Render Almak

Belki de işin en sıkıcı kısmına geldik 🙂 Render almak bilgisayarların işlemci hızına göre değişmekle beraber yarım saat ile 1 saat arası sürebilir. İhitacıınıza göre render almayı unutmayınız. 1080P veya 720p bir video için yeterli çözünürlüklerdir. Daha aşağısı görüntüde bzoukluğa yol açabilir.

Render aldıktan sonra son defa whiteboard animasyonu kontorl edip hata veya bir eksik varsa tamamlayabilirsiniz.

Artık bu kadar. Gerçek bir whiteboard beyaz tahta animasyon nasıl yapılır? aşama aşama açıkladım. Umarım sizin için bir ilham kaynağı olur ve eşsiz whiteboard animasyonlar oluşturmaya başlarsınız.

WhatsApp WhatsApp Bilgi Al